Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
I'm a Reliable Contributor
Posts: 133

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Hello,

 

So I will be getting a new modem for my new plan soon.  Going from 60 to 500, anything I should know when I go and pick up the modem?  I think it will be this modem.  Is this the latest model?  I know with the CGN they had different models.    Thank you.

Resident Expert
Resident Expert
Posts: 6,015

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

@Square I'm assuming that you were chatting with Customer Service to upgrade to the 500 Mb/s plan?  In the course of that conversation, did the Customer Service Rep indicate that he or she was generating a work order which would allow you to swap the modems?  That has come up recently as there appears to be a requirement at some stores to have a work order in place to allow the swap.  You could call the local store just to check on whether or not they require the work order.  Apparently some stores require the work order, some don't.  No idea of why that is.  So, if you need the work order and don't know if one has been generated on your behalf, call Customer Service to have that done. 

 

When you have the modem at hand, ensure that all of the plastic covering is removed.  They're in separate pieces, so you will need to ensure that they're all removed. 



I'm a Reliable Contributor
Posts: 133

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Thank you for the advice.  No, I have not taken the plan yet.  Cause of recent events in the last day, I might be switching providers.

 

 

Highlighted
I've Been Here Awhile
Posts: 4

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

I just switch from the CGN3 to this CODA-4582U white modem/Router. T4 firmware loaded, second most recent version, T5 is the newest as of this post, also all power levels close to 0

 

With the CGN3 on the 250/20 package I was getting a solid 330/21 from speedtest.net and the rogers speed test site for years.  This Hardware works great no issues, gaming or downloading.

Promo was ending so I called and was told this package was no longer offered so the CSR gave me the 500/20 for $88.13 taxes in for 2 years.  But I needed to visit a rogers store to pickup new hardware "CODA-4582U"

Right after installing the new hardware I did a few speed tests and it would only pull 254/21 every time.

I then called support and went through all their instructions to troubleshoot with the same results.  In fact they even wanted me to test the speed using fast.com which resulted in ever slower results. 190/21  So a tech visit was scheduled.

 

On my own the next day I asked myself lets try my usual private torrent sites, and sure enough the modem speed was working just fine, getting 60+ Mbps download,  very odd that most of the speed test site are chocked up.  There was one that worked and showed the full speed but it's using HTML5 found it with a google search looking for test sites.  Anyways this modem works great and I'm posting this info for the newbies or less tech people that would think something is wrong but is actually not.

 

I'm still waiting for FTTH, when that comes thats what i'll be using, but for now this is all my block has being built in 2007.

I Plan to Stick Around
Posts: 41

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware


@Pir8pete wrote:

On my own the next day I asked myself lets try my usual private torrent sites, and sure enough the modem speed was working just fine, getting 60+ Mbps download,  very odd that most of the speed test site are chocked up.  There was one that worked and showed the full speed but it's using HTML5 found it with a google search looking for test sites.


I wonder if the speedtest sites put a lot of burden on the client computer.  For example, my gateway (router) is a tiny slow PC and speedtest, when run on the gateway, is slower than when it is run  on a computer behind the gateway.

 

I'm pretty sure that the standard speedtest uses HTML5 since my systems have never supported Flash.

 

What hardware were you running speedtest on?  (My gateway's processor is a Celeron 2961Y at 1.1GHz.  My Rogers service is supposed to be a gigabit.)

I Plan to Stick Around
Posts: 11

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Have the issues with this modem  been sorted out?

I was an early adopted of the Gigabit internet and started with the Black Rogers Ignite Rocket Modem. This modem is the best and I have no problems with it. Now that my contract is coming to an end, the CSR had to put out a work order like mentioned in a previous post. This means I have to go and give them my good modem for the new white big one (CODA-4582).

 

When the big white modem came out, there was so many issues with it that it looked like the customers were the testers...not Rogers employees. Had lag spikes constantly, not even getting close to gigabit speeds. The big issue was the lag spikes because for gamers this is a big NO. It was as if the modem lost connection for a few seconds. After countless hours with Tech Support and multiple visits to the rogers store I was able to get my GOOD black Rogers Ignite Rocket modem which I have been running for 2 years no problems!.

 

So my question is, is the newer modem stable now...or can I keep my old rocket one still?

 

Cheers

I Plan to Stick Around
Posts: 19

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Hi @Datalink

 

If you have the time, could you take a look at my logs and advise if everything looks okay and within range?

 

Downstream Overview
Port IDFrequency (MHz)ModulationSignal strength (dBmV)Channel IDSignal noise ratio (dB)
1651000000256QAM-2.1001638.605
2849000000256QAM-4.800237.636
3855000000256QAM-5.100337.636
4861000000256QAM-5.500437.636
5579000000256QAM-2.100538.983
6585000000256QAM-2.200638.605
7591000000256QAM-2.200738.983
8597000000256QAM-2.400838.605
9603000000256QAM-2.400937.636
10609000000256QAM-2.7001037.636
11615000000256QAM-2.6001137.636
12621000000256QAM-2.4001238.605
13633000000256QAM-2.5001338.983
14639000000256QAM-2.0001438.983
15645000000256QAM-2.3001538.605
16303000000256QAM2.400140.366
17657000000256QAM-2.3001738.605
18663000000256QAM-2.7001838.983
19669000000256QAM-2.3001938.983
20675000000256QAM-2.3002038.983
21681000000256QAM-2.5002138.983
22687000000256QAM-2.7002238.605
23693000000256QAM-2.6002338.605
24699000000256QAM-2.7002438.605
25705000000256QAM-2.9002538.605
26711000000256QAM-3.3002638.605
27717000000256QAM-3.3002738.605
28723000000256QAM-3.6002837.636
29825000000256QAM-3.5002938.605
30831000000256QAM-3.9003037.636
31837000000256QAM-4.3003137.636
32843000000256QAM-4.5003237.636
OFDM Downstream Overview
ReceiverFFT typeSubcarr 0 Frequency(MHz)PLC lockedNCP lockedMDC1 lockedPLC power(dBmv)
0NANANONONONA
14K275600000YESYESYES1.400002
Upstream Overview
Port IDFrequency (MHz)ModulationSignal strength (dBmV)Channel IDBandwidth
138596000ATDMA - 64QAM36.00033200000
230596000ATDMA - 64QAM32.25016400000
323700000ATDMA - 64QAM32.00026400000
OFDM/OFDMA Overview
Channel IndexStatelin Digital AttDigital AttBW (sc's*fft)Report PowerReport Power1_6FFT Size
0DISABLED0.50000.00000.0000-inf-1.00004K
1DISABLED0.50000.00000.0000-inf-1.00004K
I've Been Here Awhile
Posts: 2

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

I have actually had the white modem for awhile now with zero issues at all... until 3 weeks ago poof I have unbearable lag spikes playing games online, it is constantly loading Netflix and surfing the web has become an agonizing chore.

I have the 500U service which has been amazing for years, on November 6 I lost all my rogers services, internet, phone and tv. trouble shooting I unplugged the cable from the splitter waited a few mins the plugged it back it, this brought everything back but everything was slower, with constant interruptions.  

Tech has been out here twice with no luck, told me it was the modem which he replaced. I have since bridged the modem but the problem is still there just not as bad. I have been a customer for a long time it always surprises me when customer support tells you nothing is wrong and if there is a problem it is my fault.

 

I am just at a loss how for years there is no problem and poof out of no where I lose a fantastic service.

I live in ST Thomas Ontario

Moderator
Moderator
Posts: 1,931

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

Hey @John2700,

 

Welcome to the Rogers Community! 

 

Experiencing slow Internet speeds can definitely be frustrating, especially after two technician visits. 

We'd like the opportunity to further assist you if we can. First of all, we'd need more information from you.

 

Could you please connect the Ethernet cable directly from the modem to the computer (not in bridge mode)?

Then, open a web browser and enter the following address to access the gateway login page: 192.168.0.1.

Login using the following credentials:

  • Username: cusadmin
  • Password: password   (Or with your password if it was already set up)

Click Status at the top of the page and the DOCSIS WAN tab.

 

Copy and paste the results, but please make sure to remove your MAC address.

 

Looking forward to your reply!

 

RogersMaude

Resident Expert
Resident Expert
Posts: 6,015

Re: Rogers Hitron CODA-4582 Hardware

@azar1, your signal levels don't look too bad

 

The upper DOCSIS 3.0 signal levels are ok. There's a high frequency roll off at the upper 800 Mhz frequencies which is typical for the Rogers network. The signal to noise ratios are ok.

 

The signal levels DOCSIS 3.1 OFDM section is anyone's guess. There isn't enough data shown to arrive at a conclusion. You would have to call tech support and ask the CSR if the DOCSIS 3.1 OFDM signal levels are within their expected operating range. That data is aggregated across the entire 192 Mhz band for the OFDM channel, so, the parameters that tech support has access to doesn't show anomalies that can occur within that band. The data that is presented shows that the modem has one active OFDM channel so it should be using DOCSIS 3.1 on the downstream side.

 

The upstream DOCSIS 3.0 levels are ok. The usual range that we see runs from 30 to 32/22 dBmV. There is one channel that is running slightly higher, but that's not an issue.

 

The upstream DOCSIS 3.1 is not applicable at this time as its still in the test stage with Rogers. From what I understand, there is no ISP anywhere that is running DOCSIS 3.1 upstream at the present time.

 

So, I'd expect your modem to be running as expected. You should be seeing the full data rates that are comparable with your internet plan. For the gig plan, I'd expect to see ~930 Mb/s, maybe slightly higher on a speedtest.