WAN dropping for 1 minute each day

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

WAN dropping for 1 minute each day

Long ago I had intermittent connection issues with Rogers. My old thread is here:

 

https://communityforums.rogers.com/t5/Internet/Internet-goes-down-for-5-minutes-once-to-twice-a-day/...

 

Since then I moved, and for almost 2 years I've had no issues. Last week, with no changes on my end, I've begun to get intermittent disconnects of the WAN (LAN stays up) through the day. It's usually 1-2 times, and almost always it's after I wake up and begin to use the internet. Sometimes it's also when heavy streaming is taking place (i.e. YouTube on 1 device, and Netflix on another).

 

When the internet is mostly idle (i.e. overnight) it's fine. But as soon as I wake up and start to put a load on it, the WAN goes down for 1 minute or so. Here's the DOCSIS log (from this morning's disconnect):

 

It's a Hitron CGN3ACR modem:

Hardware Version 1A
Software Version 4.5.8.40

 

Any advice would be great. Thanks.

 

***EDITED LABELS***

Solved! Go to Solution.

Accepted Solutions
automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

Re: WAN dropping for 1 minute each day

FWIW I noticed that the Rogers box outside the house has 3 wires. 1 in, 1 out, and 1 which appears to be a ground that was hooked up to my hydro box casing, but had come loose at some point (it was hanging on the wall).

I reattached the ground and since then the WAN hasn't dropped once.

No idea if it's just correlation or not. Time will tell.

View solution in original post


All Replies
RogersAndy
Retired Moderator
Retired Moderator
Posts: 568

Re: WAN dropping for 1 minute each day

Hey @automaton!

 

I'm glad to hear you had such a solid run without issues! Though this intermittent WAN disconnection might seem troublesome it can be relatively simple to isolate :).

Are you able to provide the following information for us so that we can assist further?

 

Screenshot of your signal levels, found by logging into your modem.

A screenshot of your WAN and LAN uptime after disconnect. This can be found on the Status page of your modems GUI.

Lastly, can you confirm the error message if applicable, when you mouse over your PC's network icon during disconnect? Ex: "Connected - No Internet"


Thanks so much! Looking forward to getting to the bottom of this with you.

 

@RogersAndy

automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

Re: WAN dropping for 1 minute each day

@RogersAndy Yes it just happened again now.

I actually included the stream information in the original post, not sure why it's not there now.

Here's the requested screenshots taken with my phone logged into the modem, some info I blanked out just in case:

 

***Removed images to keep things private***

I put it in an album. Thanks for the help.

RogersTim
Community Manager
Community Manager
Posts: 152

Re: WAN dropping for 1 minute each day

Thanks for the updated information, @automaton. If possible, can you delete the image with the logs?

 

Your signal levels look great. Where things seem to go haywire when you put any type of load on your connection, have you tried factory resetting your Gateway?

 

Beyond that, If all the connections are secure and you haven't added anything since this started; we'll need to take a deeper look into your signal and your overall area. Please give us a PM @CommunityHelps. If you're not sure how to PM us, you can find out more by clicking, Here.

 

RogersTim

 

 

automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

Re: WAN dropping for 1 minute each day

@RogersTim yes, I deleted all the images. Thank you.

 

If the signal levels in the area are fine, then I guess the question is more about why it fails to get a broadcast answer (as per the log).

 

It could be a modem issue. Can I just swap out the modem to try a new one? Mine is a bit old, although I like this specific model.

Datalink
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 7,374

Re: WAN dropping for 1 minute each day

 

@automaton if you're going to swap the modem, call the nearest Rogers store before you go there and ask if they have a CGN3ACSMR in stock.  While the various CGN3 modem models are close but not identical, the CGN3ACSMR has usually received any updates before any of the other CGN3 models. 

 

You might need to call tech support to generate a work order to swap the modem at the local Rogers store.  That has been a recent development but there appears to be no consistency from store to store, as to which requires a work order or ticket, and which don't.

 

Swapping the modem is one step to determine if this really is a modem issue, or if there's something else going on.  Does your current cable installation use a powered amplifier?  That would be sitting where the cable enters the home, and would have been installed by the Rogers tech. 



automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

Re: WAN dropping for 1 minute each day

@Datalink what does the amplifier look like? I can check. I don't have Rogers cable so it's just this one cable from outside into the modem.

I actually have a ACR, not ACSMR. Not sure if that makes a difference. Thanks.

automaton
I Plan to Stick Around
Posts: 40

Re: WAN dropping for 1 minute each day

FWIW I noticed that the Rogers box outside the house has 3 wires. 1 in, 1 out, and 1 which appears to be a ground that was hooked up to my hydro box casing, but had come loose at some point (it was hanging on the wall).

I reattached the ground and since then the WAN hasn't dropped once.

No idea if it's just correlation or not. Time will tell.

View solution in original post

dz8
I've Been Here Awhile
Posts: 4

Re: WAN dropping for 1 minute each day

WAN dropping for a few minutes multiple times every day:

 

I have a Hitron Coda-4582 hardware version 1A, software version 7.1.1.37. A few times every day my internet will go out for a few minutes. Checking the status page shows that my WAN uptime is reset after one of these brief outages:

 

Here are my signal levels:

Downstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Signal noise ratio (dB)
1 591000000 QAM256 1.599 7 37.355
2 597000000 QAM256 1.700 8 37.636
3 603000000 QAM256 1.799 9 37.636
4 609000000 QAM256 2.000 10 37.355
5 579000000 QAM256 0.799 5 37.636
6 585000000 QAM256 1.099 6 37.355
7 279000000 QAM256 0.900 1 37.355
8 615000000 QAM256 2.099 11 37.636
9 621000000 QAM256 2.299 12 37.355
10 633000000 QAM256 2.200 13 37.636
11 639000000 QAM256 2.200 14 37.355
12 645000000 QAM256 2.200 15 37.636
13 651000000 QAM256 1.799 16 36.609
14 657000000 QAM256 2.599 17 37.355
15 663000000 QAM256 2.599 18 37.355
16 669000000 QAM256 2.400 19 37.355
17 675000000 QAM256 2.299 20 36.609
18 681000000 QAM256 2.400 21 36.609
19 687000000 QAM256 2.400 22 37.355
20 693000000 QAM256 2.299 23 37.355
21 699000000 QAM256 1.700 24 36.609
22 705000000 QAM256 1.599 25 36.386
23 711000000 QAM256 1.099 26 36.386
24 717000000 QAM256 0.700 27 36.609
25 723000000 QAM256 0.599 28 36.386
26 825000000 QAM256 0.900 29 36.609
27 831000000 QAM256 0.700 30 36.386
28 837000000 QAM256 0.500 31 36.386
29 843000000 QAM256 -0.099 32 35.779
30 849000000 QAM256 -0.500 2 35.779
31 855000000 QAM256 -1.000 3 35.595
32 861000000 QAM256 -0.900 4 35.595
OFDM Downstream Overview
Receiver FFT type Subcarr 0 Frequency(MHz) PLC locked NCP locked MDC1 locked PLC power(dBmv)
0 NA NA NO NO NO NA
1 4K 275600000 YES YES YES 0.900002
Upstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Bandwidth
1 38700000 64QAM 42.520 4 6400000
2 21100000 64QAM 38.760 1 3200000
3 32300000 64QAM 41.770 3 6400000
4 25900000 64QAM 40.020 2 6400000
5 0 QAM_NONE - --- 1600000
6 0 QAM_NONE - --- 1600000
7 0 QAM_NONE - --- 1600000
8 0 QAM_NONE - --- 1600000

 

I have already tried swapping out my modem for another one, and the problem resurfaced within a few days. Can someone provide me some help? I am very worried about my internet dropping out during an important meeting during while working remotely.

RogersMoin
Moderator
Moderator
Posts: 2,011

Re: WAN dropping for 1 minute each day

Hello, @dz8.

 

Thank you for posting your Internet intermittency concern, and welcome to Rogers Community Forums. 

 

I appreciate you including the signal tables in your post; all the levels look fine. The issue may not be related to the RF signal. 

 

If you don't live in an apartment building, you can check the solution post of this thread and also this post to see if the coax cable is securely grounded.

 

Please keep us posted.

 

Cheers,

RogersMoin