cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

ToxikRick
I Plan to Stick Around

I live on the Hamilton Mountain, and I just subscribed to Rogers from Bell. My Rogers speeds on Gigabit have never been more than 45-50mbs. Mostly, it's 10-24mbs. Rogers speed tests usually show 900mbs-1gbs, but speedof.me shows 300mbs. MY wifi shows no more than 37mbs-72mbs.

 

I got to the point of having a tech come out, and he did a bunch of speed tests and said there wasn't an issue. He said I will never get more than 50mbs with the 2.4ghz, and I would have to go on 5g. I tried that when he left, and same speeds... until it dropped. Now I'm going from no service, to 10-15mbs. Even Rogers speed test is showing 30mbs-57mbs now.

 

I'm at a loss... hoping for help here. Anyone else experiencing these issues in my area?

 

I will post this just in case... as I've seen it posted by others:

 

 
Downstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Signal noise ratio (dB)
1 615000000 256QAM 6.000 11 35.780
2 849000000 256QAM 7.700 2 35.780
3 855000000 256QAM 6.700 3 35.595
4 861000000 256QAM 6.100 4 35.595
5 579000000 256QAM 4.800 5 35.595
6 585000000 256QAM 5.100 6 35.595
7 591000000 256QAM 5.400 7 35.780
8 597000000 256QAM 5.900 8 35.780
9 603000000 256QAM 5.700 9 35.780
10 609000000 256QAM 5.900 10 35.595
11 303000000 256QAM -0.100 1 37.356
12 621000000 256QAM 6.100 12 35.595
13 633000000 256QAM 6.200 13 35.780
14 639000000 256QAM 6.100 14 35.595
15 645000000 256QAM 6.300 15 35.780
16 651000000 256QAM 6.000 16 35.780
17 657000000 256QAM 6.300 17 35.780
18 663000000 256QAM 6.300 18 35.780
19 669000000 256QAM 6.900 19 35.595
20 675000000 256QAM 6.800 20 35.780
21 681000000 256QAM 7.200 21 36.387
22 687000000 256QAM 7.200 22 36.387
23 693000000 256QAM 7.100 23 35.780
24 699000000 256QAM 7.000 24 36.387
25 705000000 256QAM 7.100 25 36.610
26 711000000 256QAM 6.800 26 35.780
27 717000000 256QAM 7.000 27 35.780
28 723000000 256QAM 6.500 28 35.780
29 825000000 256QAM 6.700 29 35.595
30 831000000 256QAM 7.100 30 35.780
31 837000000 256QAM 7.600 31 35.780
32 843000000 256QAM 7.500 32 36.387
OFDM Downstream Overview
Receiver FFT type Subcarr 0 Frequency(MHz) PLC locked NCP locked MDC1 locked PLC power(dBmv)
0 NA NA NO NO NO NA
1 4K 248600000 YES YES YES 1.299999
Upstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Bandwidth
1 36996000 ATDMA - 64QAM 41.500 3 6400000
OFDM/OFDMA Overview
Channel Index State lin Digital Att Digital Att BW (sc's*fft) Report Power Report Power1_6 FFT Size
0 DISABLED 0.5000 0.0000 0.0000 -inf -1.0000 4K
1 DISABLED 0.5000 0.0000 0.0000 -inf -1.0000 4K

 

*Added Labels*

88 REPLIES 88

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

Datalink
Resident Expert
Resident Expert

@ToxikRick call tech support and ask the Customer Service Rep to run a signal check on your modem.  Your modem data only shows one upstream channel running.  That can be seen in the Upstream Overview section.  I'm assuming that you copied that entire table from top to bottom in one copy and paste session, in which case there should be three upstream channels running instead of just one.  That single channel upstream operation would explain the slow data rates.  Check the Upstream Overview prior to calling and assuming that you still have one upstream channel running, also advise the Customer Service Rep that there is only one upstream channel in operation.

 

That signal check should fail automatically, followed by a conversation with the CSR to arrange for a tech visit at your convenience.  If the previous tech saw the single channel in operation and didn't do anything about it, I'd be surprised and rather disappointed, to put it politely.  The upstream signal power isn't very high which is rather odd.  Typically these single channel occurrences are accompanied with external cable problems, which result in low downstream signal levels, high upstream power outputs and upstream channel shutdowns to keep the modem running in a single channel mode, allowing it to communicate with the Cable Modem Termination System (CMTS).  So, your downstream and upstream power levels don't reflect any problems with the external cable or connectors, but, the single channel mode points in that direction.  Its a rather odd case.  

 

Didn't Rogers buy out Shaw in your area?  Don't remember the details on that one.  That might mean that there are technical issues which are still to be resolved.  That might be part of the explanation for single channel ops, but, I doubt it.  This might be just a run of the mill cable/connector problem. 

 

Note that a modem reboot will temporarily resolve issues such as this, but it won't resolve the underlying problem.  That requires the services of a tech.  A reboot will temporarily return the data rates to a normal range, but, within a short period of time, you'll be back to slow data rates when the cable signal levels degrade once again. 

 

As for the wifi rates, have a look at the following post, specifically the wifi settings and applications to check out whom you're competing with for usable wifi channels.  It might just be that low data rates on a 2.4 Ghz wifi network are the norm for your location, given all of the other modems and router running nearby.  If that's the case, its time to look to moving to the 5 Ghz band.  

 

https://communityforums.rogers.com/t5/Internet/slow-wifi/m-p/429489#M54216

 

 

 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

ToxikRick
I Plan to Stick Around

So I had a second tech come out. Apparently, in this area (used to be Source), I will only get one upstream... for now. They also said that because I am getting 900mbs-1gb on the rogers and fast.com speed tests (sometimes 600mbs), I am getting the service. I showed him my attempt to download something and only getting 40mbs (it hit 80mbs for a few seconds) on a wired connection.

 

This tech was pretty honest about the struggle from Source to Rogers, and I appreciated that a lot. I'm not thrilled about my speeds, but I figure I'll give them the year on my promotional price, and if it isn't better by then; back to Bell or someone else. Thank you for the help!

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@ToxikRick did the tech give you any estimate on when or even if dual or triple channel upstream would be available?  

 

Is Bell fibre available at your location?  If so, that's worth considering. 

 

Regarding the wifi data rates, thats a combination of a number of factors which include:

 

1.  The number of wifi antenna on the mobile devices and what data rates the wifi adapters will run.  That information isn't clearly stated by the device manufacturers and as a result, you have to do some digging to find the specs that state the number of antenna in use and the supported data rates of the wifi adapter:

2.  The wifi settings on the modem or router; and

3.  The local competition from your neighbours. 

 

At the end of the day, given the mobile devices that you have on hand, the best that you can do is to optimize the wifi settings as indicated in the post that I mentioned and take a careful look at the number of wifi devices that are running nearby.  Even with the knowledge of the other nearby networks, if you're in a crowded wifi environment like I am you end up deciding to live with the results that you get over a 2.4 Ghz network, or, you abandon ship and move everything that you can up into a 5 Ghz network.  Thats basically what I've done.  Anything that really counts is running on ethernet or a 5 Ghz network, leaving behind any 2.4 Ghz devices that can't move as the manufacturer was too cheap to build in 5 Ghz wifi capability.  Too bad, as I'd really prefer to shut down the 2.4 Ghz network once and for all. 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

Yes it is very very slow

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

Hey @Rajandra!

 

Welcome to the community!

 

Sorry to hear you're having slow network connection issues as well! Feel free to share you're experience with us and we'll be happy to help!

 

@RogersAndy

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

Ignite Internet 1G speed degraded: Newmarket, Ontario

I have a 1Gig connection which never ever reached anything close to even 800Mbps but when speeds drop to below 50Mbps, it becomes a bit concerning that a service could drop by over 95% in performance with no one noticing at Rogers...

I typically don't mind as some days are good for what I need when working from home and operating at around 150Mbps to 200Mbps but today is yet another day of internet performance degradation...

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@Ehrich can you log into your modem, navigate to the STATUS .... DOCSIS WAN tab, copy the Downstream Overview table, all the way down to the bottom right hand corner of the OFDM/OFDMA Overview section and paste that into a post.  Ignore the data that sits above the Downstream Overview title, as that data is specific to the modem.  Hopefully the signal data will shed some light on the slow speeds that your're experiencing. 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

So my riders ignore gigabit service seems to continuously drop to super slow speeds. If j go to fast dot com the speed test will come back at around 30mbps on a wired cat6 connection. If I do a factory reset on the modern and rerun the test it'll show upwards of 1gbps which it should. Problem solved right.... except in a couple days it'll be back to 30 mbps and I'll have to do another factory reset.

Doing a simple reboot doesnt seem to correct the issue....

Thoughts??

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@Jeffsttop you probably have an ongoing external cable and/or connector issue.  You don't have to run a factory reset to solve this.  Simply unplug the modem from the wall socket, wait for about 15 seconds and plug it back in to force a restart/reboot.  That reboot should temporarily resolve the issue but it won't solve the underlying cable issue.  So, see if the restart/reboot has the same effect as the factory reset.  It should.

 

The next time that you're seeing slow data rates don't do anything to the modem.  Call tech support and ask the Customer Service Rep to run a signal check on the modem.  See if that passes or not.  My guess is "not".  Also let the CSR know that you've had to run a factory reset or restart to get the modem back into operation.  There's always the chance that the modem itself is at fault, but, the modems are pretty reliable and the external cables don't last forever, requiring replacement after years of service.  

 

If you have time at some point, when the modem is running slow, log into the modem and navigate to the STATUS ... DOCSIS WAN tab.  Select or highlight the Downstream Overview table, all the way to teh very bottom of the bottom OFDM/OFDMA section.  Right click .... COPY.  Then paste that into a post right click .... paste.  That entire table should paste into the post, just like a part of a word or text document.  Ignore the data that resides above the Downstream Overview title.  My guess is that you might be down to a single or dual Upstream channel which will slow your data rates down considerably. 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

nbalusani
I Plan to Stick Around

My GigaBit Internet is very very slow. Just getting only 100 mbps. Complained so many times. No action taken

did modem reset and all reboot and no help.

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

How are you connecting to it?  Wired or wireless??

And how/where are you doing the speed test?



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@nbalusani can you log into the modem, navigate to the STATUS .... DOCSIS wan tab and copy the Downstream Overview, all the way to the very bottom of OFDM/OFDMA section.  Select or highlight that entire table area, right click ..... Copy.  Then open a new post and right click .... Paste.  That whole table should past into a post so we can check the current signal levels.  

 

If you're connecting to the modem via ethernet, can you have a look at the back of the modem, specifically the connected port LED.  If its flashing amber, that indicates a 1 Gb/s connection with the connected device.  If its flashing green that indicates a 10/100 Mb/s connection with the connected device. 

 

 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

nbalusani
I Plan to Stick Around

I am having same issues with my Gigabit internet service. Dead slow. I am thinking of switching to different provider

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

Greetings and welcome to our Community @nbalusani!

 

Our intrepid Community members @Gdkitty and @Datalink are trying to help you out with your Internet here.

 

If you would be so kind as to answer their questions, you may be able to find the solution you seek! 

 

Regards,

RogersCorey

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@nbalusani , understand that, and that is why we're asking for more information from you in order to assist you.  Without that information, we can't help.  

 

If you switch to TPIA cable provider, and you're already having cable issues, that switch to a TPIA will make any resolution more difficult and drawn out, due to the demands that the larger companies place on the TPIAs before a field tech is dispatched.  That's the reality of the relationship between the larger cable companies and the TPIAs. 



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

nbalusani
I Plan to Stick Around

what information you are looking. Tech already came to the apartment and said bandwidth is shared. So he can not do anything. May be better to switch to Bell?

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

nbalusani
I Plan to Stick Around

Downstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Signal noise ratio (dB)
1 603000000 256QAM -0.100 9 38.983
2 849000000 256QAM -4.300 2 37.356
3 855000000 256QAM -4.100 3 37.636
4 861000000 256QAM -5.000 4 37.356
5 579000000 256QAM 0.300 5 38.983
6 585000000 256QAM 0.000 6 38.983
7 591000000 256QAM 0.000 7 38.983
8 597000000 256QAM 0.200 8 38.983
9 303000000 256QAM 5.200 1 40.946
10 609000000 256QAM -0.300 10 38.983
11 615000000 256QAM 0.000 11 38.605
12 621000000 256QAM 0.100 12 38.983
13 633000000 256QAM 0.300 13 40.366
14 639000000 256QAM -0.400 14 38.605
15 645000000 256QAM -0.500 15 38.605
16 651000000 256QAM -0.500 16 38.983
17 657000000 256QAM -0.700 17 38.983
18 663000000 256QAM -0.700 18 38.983
19 669000000 256QAM -1.100 19 38.983
20 675000000 256QAM -1.200 20 38.983
21 681000000 256QAM -1.300 21 38.983
22 687000000 256QAM -1.400 22 38.983
23 693000000 256QAM -1.200 23 38.983
24 699000000 256QAM -1.200 24 38.983
25 705000000 256QAM -1.100 25 38.983
26 711000000 256QAM -1.000 26 38.983
27 717000000 256QAM -1.600 27 38.605
28 723000000 256QAM -2.000 28 38.983
29 825000000 256QAM -3.900 29 38.983
30 831000000 256QAM -3.700 30 38.605
31 837000000 256QAM -4.100 31 37.636
32 843000000 256QAM -4.300 32 37.636
OFDM Downstream Overview
Receiver FFT type Subcarr 0 Frequency(MHz) PLC locked NCP locked MDC1 locked PLC power(dBmv)
0 NA NA NO NO NO NA
1 4K 290600000 YES YES YES 3.400002
Upstream Overview
Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Channel ID Bandwidth
1 36996000 ATDMA - 64QAM 31.750 4 6400000
2 22100000 ATDMA - 64QAM 35.250 1 3200000
3 30596000 ATDMA - 64QAM 32.000 3 6400000
4 25300000 ATDMA - 64QAM 35.750 2 3200000
OFDM/OFDMA Overview
Channel Index State lin Digital Att Digital Att BW (sc's*fft) Report Power Report Power1_6 FFT Size
0 DISABLED 0.5000 0.0000 0.0000 -inf -1.0000 4K
1 DISABLED 0.5000 0.0000 0.0000 -inf -1.0000 4K

 

*** Removed Personal IP addresses***

Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

@nbalusani your signal levels don't look too bad at all.  I wouldn't expect to see slow data rates with those signal levels.

 

Are you connecting to the modem via ethernet cable or wifi, or both.  What path is resulting in slow data rates, ethernet, wifi or both?



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

We are asking about wired/wifi.. only due to that there can be things like interference, etc which could cause slowdowns there (especially in a crowded place like apartments, etc).  As well as there are sometimes things like all wifi routers and antennas are not created equal and can effect performance.
Doing it wired, should eliminate most of those issues, to see if at least the service is getting the proper speed.

Technically, ALL internet is shared.
Rogers, yes technically it goes more into a shared pipe possibly earlier than some other tech.. but there should be more than enough bandwidth there.   But bell is still shared once it reaches the node.
I am able to consistently get my allotted speed on a wired connection.



Re: Rogers Ignite Gigabit Very... very Slow Speeds

nbalusani
I Plan to Stick Around

Problem is on both Wired via Ethernet and WI-fi as well. I am getting only 100 Mbps when connected via Ethernet.