XB6/XB7 Modem - IP4 DHCP Lease time keeps defaulting to 2 days

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Alex4161
I'm a Reliable Contributor
Posts: 414

XB6/XB7 Modem - IP4 DHCP Lease time keeps defaulting to 2 days

I have a few devices that are on IP4 (one of them being a laser printer) and every 2 days, the IP address changes, and I have to reconfigure the win 10 IP port address which is really annoying.  I went into the router and set the IP4 lease time to 50 weeks but after a few days, the modem resets it to 2 days.  In fact, the modem just went offline a few minutes ago and when it came back up, I see 2 day lease times again.

 

Is there a way to keep this changed?  I also tried to reserve the IP address of the printer in the modem settings but get a "failed" message after it tries to save.  

 

I didn't think something as simple as adjusting DHCP Leases or reserving IP addresses would be this problematic.

 

My modem info is as follows:

 

eMTA & DOCSIS Software Version:Prod_19.3_d31 & Prod_19.3
Software Image Name:CGM4140COM_4.8p8s1_PROD_sey
Advanced Services:CGM4140COM
Packet Cable:2.0

 

Any assistance would be appreciated.

 

Thanks

 

**Labels Added**

Biollw
I'm a Trusted Contributor
Posts: 433

Re: XB6/XB7 Modem - IP4 DHCP Lease time keeps defaulting to 2 days

change your printer to a static IP address in the printer's configuration. Set an IP and then reserve that IP in the router.

 

I have 2, 1-LAN 1-wireless and both are static IPs.

 

 

Alex4161
I'm a Reliable Contributor
Posts: 414

Re: XB6/XB7 Modem - IP4 DHCP Lease time keeps defaulting to 2 days

Hi

 

I have noticed this issue with the XB7 modem in that I would change the DHCPv4 Lease Time value to 44 weeks or forever, and after some time, it would default back to 2 days. In comparison, the DHCPv6 Lease Time setting does not exhibit this issue.

 

Is it possible for someone to please report this to the proper group so that this can be resolved?  I have my ethernet printer connected to the modem and the XB7 messes up the connection every 2 days and I have to uninstall/reinstall every time.  

 

Also, is there any setting on the modem that I can do to STOP this from happening?  It has been going on for months now and I suspect something is pushed to the modem that causes this from happening.

Alex4161
I'm a Reliable Contributor
Posts: 414

Re: XB6/XB7 Modem - IP4 DHCP Lease time keeps defaulting to 2 days

Thanks for the suggestion. I had tried your suggestion a few days ago and got an error trying to reserve the address. I tried it again this morning and was able to reserve it. I set the DHCP time back to the default of 2 days and hopefully this issue will not resurface.

Thanks