Slower download speed in bridge mode

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

I tried that and turned off all the ports except 3 and 4 and the ac86u is still connecting at 100mbps.

After you mentioned that you had two routers connected i decided to hook up an old ac56u router and it magically connected at 1gbps, while the ac86u was stuck at 100mbps https://i.imgur.com/61PjMao.jpg port 3 is ac56u while port 4 is ac86u. The new ac86u i bought also had similar firmware as mine and also connected at 100mbps.

 

 

Highlighted
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 7,005

Re: Slower download speed in bridge mode

Ok, well, that doesn't leave much left then.  Only suggestions are to nuke both modem and router to see what happens.  If that doesn't work, then I'd swap modems.  So, I would do this:

 

1. Run a factory reset on the modem.  After the reset, disable ports 1 and 2 and then kick the modem into Bridge mode.  Check the connected port LED to see if its flashing amber.  Check the LED in both Gateway mode and Bridge mode.  If that doesn't work:

 

2.  Run a factory reset on the 86U.  Before that I would:

     a.  select "Format JFFS partition at next boot" which is located in the Admin ..... System page.  Reboot the

          86U and set the modem up just enough to navigate to the Admin ..... Restore/Save/Upload Setting tab. 

 

     b.  On that tab, Select "Initialize all the settings, and clear ......"  then select "Restore" to run to return the 86U

          to Factory Default settings.  

 

3.  After the Factory reset on the 86U check the modem's connected port LED to see if its connecting at 1 Gb/s.  

 

4.  If that doesn't work, swap the modem at the nearest Rogers store.  You may have to call tech support to arrange for a work order to do that.  Seems that some stores need the work order and some don't.  Call the store first to see if they have any 4582's in stock and ask if they need a work order to do the swap.  If not, yay.  If yes, ok, call tech support to generate the paperwork. 

 

It makes no sense that two 86Us end up with the same problem.  You should be buying lottery tickets ..... 

 

I'm hoping that a factory reset on the modem first, then the 86U will solve the problem.  Maybe the firmware update to version 7.x was a enough of a change that the 86U isn't satisfied when connecting to the modem.  Version 7.x is a new kernel, so, possibly some changes occurred with the port controller firmware, don't know, just speculating.  

 

Edit;  One last thought, before swapping modems is to load Merlin's latest firmware version and run a factory reset after the firmware load to see if that changes anything.  Version 384.19 can be downloaded from site on the following page:

 

https://www.asuswrt-merlin.net/download

 

Direct download page is:

 

https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC86U/

 

 

 

 

 



Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

I just wiped the rogers modem and it still connects at 100mbps even with the disabled 1-2 ports, i'll wipe the ac86u tomorrow, getting tired of this for now lol

 

Btw does the merlin firmware support the asus router android app?

Highlighted
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 7,005

Re: Slower download speed in bridge mode

Don't quote me on that one, but I would think that Merlin's version does.  Any questions about Merlin's version can be posted in the Merlin forum within the SmallNetBuilders site:

 

https://www.snbforums.com/forums/asuswrt-merlin.42/

 

My thinking about the modem and router factory resets is that possibly there's some value sitting in NVRAM in either the modem or router that is causing the current problem.  Hopefully, the factory reset will completely clear any offending NRVAM value after which the two devices will operate as expected.  There's no reason that I can think of that is causing the current problem.  

 

Food for thought, before running a factory reset for the 86U, consider cloning the MAC address of some device on your network.  That is located in WAN ..... Internet Connection.  

 

Fwiw, the values of interest for my 86U within that section are:

 

WAN MTU:                               1500

MAC Address:                         set to a MAC Address that works

DHCP query frequency:        Aggressive Mode

 

If you clone an address from your network, reboot the router after its set.  Check the network map after the reboot to ensure that the router has been assigned a WAN IP address.  

 

This has to be absolutely frustrating.  Beyond a modem swap, I'm stumped.  The fact that the modem connects to a LAN port at 1 Gb/s indicates that the modem will connect properly, so the question is, which of the two devices has some value set that is preventing the router, with its specific MAC address, from connecting properly.  



Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

The format jffs option wasn't in the asus firmware, had to load the merlin one to get it but it didn't help. Tried cloning a mac address but it wouldn't fetch an ip. The mtu setting was identical to yours, think i'll call up rogers and see if they can swap the modem.

 

https://i.imgur.com/nCffLVI.jpg

https://i.imgur.com/ENmLhXN.jpg

 

Went to swap the modem... same issue 🙄

Asus' suggestions are pretty comical...

 

 

Please try to perform the troubleshooting steps I have outlined below:

1. Verify if the router is on the latest firmware and try to restart and/or reset it.
2. May test with different LAN ports on the router
3. Test with different LAN cable
4. Test with different device if possible
5.  May test with different LAN port/cable, make sure only 1 client is connected to the router when conducting the "speedtest.net" test.
6. Verify if QoS or traffics limitation options were set?

Adaptive QoS or traditional QoS?

https://www.asus.com/support/FAQ/1008718/
or
https://www.asus.com/support/FAQ/1010950/

There's a free 3rd party LAN speed test utility for verifying the LAN speed.
http://www.totusoft.com/lanspeed1

3rd party troubleshooting guide:
Slow LAN speed on Windows 10 PCs [FIX]
https://windowsreport.com/fix-slow-lan-speed-pc/#:~:text=Slow%20file%20transfer%20over%20Gigabit,the%20issue%20should%20be%20resolved.

 

Maybe now's a good time to switch to the new ax routers from asus, rt-ax58u/rt-ax86u/rt-ax88u.

Not sure if the ax58u will give me the same range on 5ghz that my ac86u was giving me, the ax88u is a wee bit $$$ while the familiar ax86u seems just right... hopefully.

 

Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

Picked up the ax58u and problem solved. Compared to my ac86u its faster but only when using wifi6. In the same room as the router i'm getting 730mbps just like on my desktop 😮 in the next room its around 600mbps, the ac86u only peaked at 450mbps in both rooms.

Upstairs on wifi5 i got 200mbps, enabling wifi6 it jumped to 400mbps, the ac86u got around 300mbps. Furthest room in the house gets 300mbps, not bad for a $200 router.

 

Anyone need a 100mbps ac86u router? 😂

Highlighted
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 7,005

Re: Slower download speed in bridge mode

If you connect the 86U WAN port to one of the AX58U LAN ports, and then check the 86Us port speeds as you posted above, what do you get for the WAN port connect rate, still 100 Mb/s instead of 1000 Mb/s?  If its still showing 100 Mb/s port speed rate, are you beyond the time to return the 86U to the store or to get Asus to RMA the 86U?

 

You can use the 86U as an Access Point by disabling the firewall and DHCP server and connecting a LAN port from the AX58U to any one of the 86U's LAN ports.  That's how to manually configure a router as an access point if it doesn't have an Access Point mode.  Although the 86U has an Access Point mode, that would require you to use the slow WAN port, so, keeping the 86U in router mode and using a LAN port to connect with, would allow you to run the 86U as an Access Point, running at a 1 Gb/s connect rate. 



Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

You're a genius Datalink! It still connects at 100mbps https://i.imgur.com/q9nmXCN.jpg but connecting it to the lan port and using it as an ap is a great idea https://i.imgur.com/8SsOwIw.jpg 

But I don't need the ax58u anymore since i have an old ac56u i can use and it connects at 1gbps just fine,  I set the ac86u as an ap and enabled its wifi while disabling the wifi on the ac56u, the ax58u is going back to staples 😀

 

The asus guys are still pretty clueless to whats going on, i sent them log and config files and they still suggest to turn off aiprotection and qos, yet that doesn't dictate at what speed the wan port connects at, warranty is long gone.

Highlighted
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 7,005

Re: Slower download speed in bridge mode

The only problem with the ac56u is that the last Merlin update for that router RT-AC56U_384.6_0.zip dated 2018-07-25.  That's over two years old. 

 

https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC56U/

 

 

Asus's last update was Version 3.0.0.4.382.51641 dated 2019/11/05:

 

https://www.asus.com/us/Networking/RTAC56U/HelpDesk_Download/

 

Although the 86U can be used as an access point, you need an up to date router at the front end.  At the very least, I'd update to the last Asus version, but, that's still 10 months old.  Asus is working on Version 386.x but the 56U isn't on the support list, at least not to date.  Its possible that Asus has put the 56U out to pasture:

 

https://www.snbforums.com/threads/asuswrt-386-rc2-public-beta-with-full-functions-aimesh-2-0.65235/

 

Hate to say it, and I'm loath to recommend spending money, to anyone, but I suspect that you're going to have to keep the AX58U, or if you return it, consider buying another router.  Ten months and counting for a firmware update is a long time, in terms of the security updates that keep rolling out. 

 

Its possible that we'll see the AX86U one of these days.  Its out, but I don't believe that its been released in Canada yet.  

 

I'm wondering if there's an issue with the WAN port to motherboard connection?  If you're adventurous, maybe its worth taking the back off of the 86U to see if there's any apparent problem between the WAN connector port and the motherboard.  

 

Did the 86U WAN port ever work properly?

 

 



Highlighted
I Plan to Stick Around
Posts: 34

Re: Slower download speed in bridge mode

I'll stick to the asus firmware, the asus app doesn't work with merlin.

The ax86u is available at bestbuy https://www.bestbuy.ca/en-ca/product/asus-wireless-ax5700-dual-band-wi-fi-6-gaming-router-rt-ax86u/1... maybe when it drops to $250 i'll pick it up.

The wan port was working fine for 2 years, around 2 months ago i started having this problem. When i'll get bored maybe i'll take it apart, but since it kind of works now i doubt i'll touch it.