Slow Speeds on XB7 after New Install

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Draconix
I Plan to Stick Around
Posts: 14

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

I did already try that and the speeds were exactly the same. One of the technicians said that he believes the route to the site is different on the Ignite package. Apparently the route on the Legacy package was better which is why I was getting much better speeds. It just doesn't seem like I should be getting half the speeds that I was getting on the CODA-4582. This is my Task Manager when downloading files now: https://i.imgur.com/4lNGzT6.png

-G-
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 2,337

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

@Draconix  Did you ever do anything to tune/optimize networking on your Windows PC, such as messing with the "TCP receive window autotuning" settings or anything else like that?  Do you have QoS or any form of prioritization enabled on your router, which could actually be making things worse?

 

It's strange that your download data rates ramp up and down the way that they do.  When I do a file transfer, the data transfer rate remains steady at the maximum rate allowed by my plan.



Draconix
I Plan to Stick Around
Posts: 14

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

I did not mess with any Windows settings except for changing my DNS server to Cloudflare, and I never used any QoS settings in the router. My download speed used to show very high and steady but that changed to what you saw in my screenshot as soon as I switched from CODA-4582 (Legacy Package) to the XB7/XB6 (Ignite Package). I also can't seem to understand how simply changing a modem could cut my speed in half with extreme dips/spikes in download speed.

-G-
Resident Expert
Resident Expert
Posts: 2,337

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

@Draconix  I'm still not sure what to make of your data transfer rates surging and ebbing the way that they are.  Some TCP/IP implementations can do weird things at high (Gigabit and faster) speeds but this should not be a problem with modern network stacks.  Unfortunately, I do not know the quirks and nuances of Windows networking; I'm a UNIX/Mac/Linux guy and only a relatively casual Windows user.  I don't know whether Windows is just responding normally (and appropriately) to network conditions/congestion/packet loss/etc. or whether something abnormal is going on that requires performance tuning.  If I saw a Sniffer trace, I would be able to determine what the problem was and then recommend a prescriptive solution to fix it.  Without that, I can only guess as to what the problem could be.

 

The most perplexing thing is that you said that this problem never occurred until you switched to Ignite.  Since you are using your own router and have the XB6 in Bridge Mode, the XB6 should simply be passing traffic.

 

@CommunityHelps  Do you have any suggestions?  Are you currently tracking any known performance issues with either the XB6 or XB7 gateways, whether in Bridge Mode or gateway mode?



Draconix
I Plan to Stick Around
Posts: 14

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

Exactly, it just doesn't make sense. The only change was going from CODA-4582 Bridge Mode -> Asus RT-AC86U to the XB7 Bridge Mode -> Asus RT-AC86U and my speeds instantly decreased (and became extremely unstable). Here are some more screenshots from downloading files today:

https://i.imgur.com/gGXCDMF.png

https://i.imgur.com/RIELEV1.png

This never happened with the CODA, it was always steady and high.

 

Another thing is the errors that keep increasing every day. I rebooted the modem earlier today to reset the errors to 0, and just 11 hours later these Uncorrectable Codewords already appeared:

 

Index
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
Unerrored Codeword
1841212688
1988106348
1988111789
1988117598
1988122893
1988129959
1988136079
1988141316
1988147180
1988154158
1988161017
1988166349
1988171063
1988177351
1988182898
1988188773
1988194822
1988201817
1988206636
1988212799
1988219819
1988225377
1988231023
1988236907
1988243583
1988249249
1988255812
1988261184
1988266097
1988272646
1988275984
1988280383
1841212688
Correctable Codewords
1327091147
13
32
51
74
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
4
49
31
69
1327091147
Uncorrectable Codewords
0
0
73
78
148
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
6
14
26
0
sm30
I Plan to Stick Around
Posts: 23

Re: Slow Speeds on XB7 after New Install

I am facing the same issue with a huge drop in speed switching from the CODA-4582 to the XB7. I am hoping Rogers will have some sort of answer on this, this week.