cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

IMAP stopped working

montymon77
I've Been Here Awhile

Last night my Thunderbird email stopped working with the Yahoo! IMAP servers.

 

The SMTP Server appears to be working, but sent messages don't save to the "Sent" folder after they've been sent.

 

Incoming emails aren't being retrieved, but I get them on my iPhone and can view them using Yahoo! webmail. The server at imap.mail.yahoo.com [Port: 993] times out while trying. I also occasionally am asked to reenter my account passwords. I have three active @rogers.com accounts that all started acting the same way at the same time.

 

A separate IMAP email account that accesses a different IMAP server is working fine, it's only the Yahoo! accounts that are impacted.

 

I realise Thunderbird is not a "supported" email app, but it's been very reliable for me for years and I've got a lot of stored email I don't want to lose.

 

*Edited Labels*

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Re: IMAP stopped working

SB74
I've Been Here Awhile

What IMAP server are you using?

 

I had been using imap.mail.yahoo.com and stopped receiving as of last night.

 

I just changed to imap.broadband.rogers.com and am now receiving email.

 

Note: I have NOT created the app password yet, just switched imap servers.

View solution in original post

36 REPLIES 36

Re: IMAP stopped working

JKnott
I'm a Reliable Contributor

Has anyone else noticed that IMAP has failed?  This morning, I cannot receive email on my email client, but I can send.  It doesn't matter whether the client is one I updated to the new password or not.  However, email is available via web access.

 

I've checked with both Thunderbird and Seamonkey.  It doesn't make any difference which.

 

Re: IMAP stopped working

User14
I'm a Trusted Contributor

@JKnott wrote:

Has anyone else noticed that IMAP has failed?  This morning, I cannot receive email on my email client, but I can send.  It doesn't matter whether the client is one I updated to the new password or not.  However, email is available via web access.

 

I've checked with both Thunderbird and Seamonkey.  It doesn't make any difference which.

 


Two accounts using Outlook 2016.  Emails have arrived in both accounts this morning for us at 08:00 am 18 July 2017. It could be a local out-of-service issue. Try asking Rogers to look at your status as no one will tell you if the service is down.  

 

Re: IMAP stopped working

JKnott
I'm a Reliable Contributor

What area are you in?  I'm in Mississauga.

Also, I see the problem with 2 different IP addresses for the email servers, 98.138.79.38 and 72.30.3.55.

 

Re: IMAP stopped working

JKnott
I'm a Reliable Contributor

I was just talking to 2nd level support and apparently someone else is having the same issue.

 

BTW, this is one area where Rogers excels over Bell.  With Rogers, if you ask for 2nd level support, you'll get it.  With Bell, who I often have to deal with in my work, if you ask for 2nd level support, they won't provide it.  In fact, they may even hang up on you.

Re: IMAP stopped working

nscott
I've Been Around

Just got off the phone with Rogers tech support.  They know they have a problem with the email servers.  It's effecting customers using Thunderbird as the email client.  No resolution at this point... they are working on it.

 

In my case, Thunderbird was working up until around mid-day yesterday.  Then it kept prompting me for my login password.  I had converted over to the new app password just after Rogers sent out their original email notification in May.  Thunderbird had been working using the app password evr since... up to this point.

 

I set up my mail account on the Windows 10 email client.  It works just fine - using the same app password that I used for Thunderbird.  I guess we'll just have to wait until Rogers finds a solution.

Re: IMAP stopped working

57
Resident Expert
Resident Expert

Seems to be a known issue. Contact Rogers via Phone, Chat, etc.

 

The more people that complain, the earlier it'll likely be solved.



Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around
Unbelievable. With Thunderbird not functioning for Rogers account email (constant demands for password, sending but not saving, and - more importantly - not receiving mail), I am attempting to check email on line at the rogers yahoo site -- and of course that is non-functional too. Timed out. Unbelievable. Just waiting to get off skype with a client and then calling Rogers. Thank goodness I use Gmail as primary and backup email accounts. (I send from Rogers account but with a Gmail reply-to address, and then mail received in the Gmail account is forwarded to the Rogers account. At the same time, all mail I send or receive via Rogers is BCCed or forwarded to a different Gmail account that is used only to retain backup copies of everything. Triple failsafe. With Rogers, you need it ...)

Re: IMAP stopped working

sfurr
I've Been Around

When you say the app password you set up for Thunderbird, are you referring to a per-device authentication password you generated from their new web portal?

 

You see, because I never saw the email back in May warning customers they needed to set one up.  I was continuing to use my "global" password, and it suddenly stopped working yesterday.  When I contacted tech support through chat, they instructed me to generate a device/application password.  Naturally, it didn't work. I thought the issue was with this change; hence I'm curious to know if you generated an application password that worked for Thunderbird up until yesterday.

 

 

Re: IMAP stopped working

kgyetvan
I've Been Around

Just adding my voice.

 

I created a per app password. Thunderbird does not connect to IMAP but does send emails, but they are not saved in the sent folder.

 

I hope this gets fixed soon. I have lots of email in Thunderbird.

 

 

Re: IMAP stopped working

rgrinspun
I've Been Here Awhile

I have exactly the same problem in two laptops both using Thunderbird to access Yahoo Imap email in two different email accounts. It started yesterday 17 July at night.

 

Email is available through webmail and also the SMPT sending works fine. The server imap.mail.yahoo.com is not responding.

 

If others have the same problem please report it so we create pressure on Yahoo to resolve the issue as soon as possible.

Re: IMAP stopped working

SB74
I've Been Here Awhile

What IMAP server are you using?

 

I had been using imap.mail.yahoo.com and stopped receiving as of last night.

 

I just changed to imap.broadband.rogers.com and am now receiving email.

 

Note: I have NOT created the app password yet, just switched imap servers.

Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around

I had a live chat with a Rogers employee, to ask for an update on the problem. He insisted, repeatedly, over and over, that the problem was a Thunderbird problem. He advised me to contact the computer geek service at some big box store. He advised me to get a different email thing. I repeatedly said that this was a problem that Rogers had acknowledged, that customers had contacted Rogers about, and what I wanted was him to get information for me about the status of the problem, or escalate me. He refused to do either thing.

 

So please if anyone does have any updates, let us know. Rogers Webmail is just not something I am willing to work with, so I am using Gmail accounts, but I need to be able to receive mail via Rogers, and to save the email I send. Thanks.

 

Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around

sfurr: The problem exists for anyone using Thunderbird who has, yes, got the new password. I had done that and all email functions worked fine until this morning. (Probably last night, but I didn't notice then.)

 

As others have said:

Mail will send, but not be saved.

Mail cannot be received.

Responding to the password prompts with the new password does nothing.

 

I don't know from IMAPs. I just want my email account to function! 😉

Re: IMAP stopped working

SB74
I've Been Here Awhile

Have you tried imap.broadband.rogers.com?

Worked for me under Thunderbird.

Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around

SB74, I can't tell who's talking to whom. 😉

 

When you say "Have you tried imap.broadband.rogers.com?"

 

do you mean in Tools - Settings - Server Settings - Server name

 

where it now says: imap.mail.yahoo.com

 

?

Re: IMAP stopped working

SB74
I've Been Here Awhile

correct.

Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around

Well what do you know. That worked.

 

It immediately downloaded the dozen messages on the server.

 

My received mail is automatically forwarded back out to my backup Gmail account. I had to enter my password for each one to get forwarded.

 

I then sent myself a message at Rogers from a Gmail account. I received it at my Rogers account in Thunderbird, and Thunderbird forwarded it to the backup Gmail account without prompting for the password.

 

Is this really the fix?

 

If so, is there any reason at all that Rogers would not know / tell us this?

 

 

PS -- THANK YOU! How did you know this??

 

Re: IMAP stopped working

SB74
I've Been Here Awhile

I would call it a band-aid...  Back in the day before the merge with Yahoo, Rogers ran the separate POP and IMAP servers.  POP being "pop.broadband.rogers.com" and IMAP being "imap.broadband.rogers.com". Looks like the aliases still sync mail.

 

I can't guarantee this will last forever, but at least gets us out of the current mess.

Re: IMAP stopped working

57
Resident Expert
Resident Expert

We had similar issues in February this year with POP.  Sample link to a thread below:

 

http://communityforums.rogers.com/t5/Internet/Email-POP-Certificate-not-valid-anymore-pop-broadband-...

 

Only at that time there were several things such as the full username required and it looks like the server is "backwards" relative to IMAP since Yahoo still works for POP...

 

Note that the above link now appears to be outdated. I tried to find the Rogers actual link rather than the post but I could not find it, perhaps because the settings in that link are now incorrect...

 

Rogers sure are making a mess of e-mails and are not being proactive in providing information to customers. They leave it to their customers to find workarounds (sometimes by trial and error) instead of their CSRs providing useful information, or the Rogers website even having the correct information!

 

That has been true for POP in February, IMAP now and OAuth last couple of months.  Every month seems to bring a new irritant for Rogers e-mail users. At this rate they won't soon have any left - everyone will have migrated to gmail and perhaps that's what they want.  😉



Re: IMAP stopped working

bushwah
I Plan to Stick Around

Just to update:

 

I finally got a Rogers employee on Live Chat who actually knew what I (and he) was talking about.

 

He knew about the problem and about the imap.broadband.rogers.com fix and says Rogers is telling customers that. Maybe someone did read this thread after all ...

 

I still don't understand why it is a problem with Thunderbird specifically, but there you are.

 

My question to him was whether we can expect the fix to be permanent, and he said yes. We shall see!

 

Where will we all be if Gmail bites the dust ...!

Topic Stats
  • 36 replies
  • 6963 views
  • 9 Likes
  • 13 in conversation