disconnects with CGN3ROG

Need Help?

That's what we're here for! The goal of the Rogers Community is to help you find answers on everything Rogers. Can't find what you're looking for? Just ask!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
I've Been Here Awhile
Posts: 2

disconnects with CGN3ROG

I keep getting diconnected on my internet and i have had a lot of techs out but none can find the issues my internet goes out atleast once a day and gets slow at nights i am on 150mb connection and have a CGN3ROG modem. i keep getting "No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=XX:XX:XX:XX:XX:XX;CMTS-MAC=XX:XX:XX:XX:Xx:XX;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;" in my logs when the internet goes down and sometimes it dont even show in the logs when i cant get on websites or my netflix cant buffer the show.  any help would be nice. this t3 error has shown up on 2 different CGN3ROG modems and on a Motorolla SB6120(Teksavvy modem) use on the rogers network. here my signals

 

 

Downstream

Port ID Frequency (MHz) Modulation Signal strength (dBmV) Signal noise ratio (dB) Channel ID 1 651000000 256QAM 4.900 40.946 130 2 591000000 256QAM 5.300 40.366 121 3 597000000 256QAM 5.200 40.366 122 4 603000000 256QAM 5.600 40.946 123 5 609000000 256QAM 4.800 40.946 124 6 615000000 256QAM 5.000 40.366 125 7 621000000 256QAM 5.300 40.366 126 8 633000000 256QAM 4.300 40.366 127 9 639000000 256QAM 5.000 40.366 128 10 645000000 256QAM 5.000 40.366 129 11 657000000 256QAM 4.500 40.366 131 12 663000000 256QAM 4.500 40.366 132 13 669000000 256QAM 4.200 40.946 133 14 675000000 256QAM 3.800 40.366 134 15 681000000 256QAM 3.500 40.366 135 16 687000000 256QAM 3.600 40.366 136 17 693000000 256QAM 3.700 40.366 137 18 699000000 256QAM 3.200 38.983 138 19 705000000 256QAM 2.900 40.366 139 20 711000000 256QAM 2.800 38.983 140

 

Upstream

 

Upstream Overview Port ID Frequency (MHz) BandWidth Modulation Type Signal Strength (dBmV) Channel ID 1 30596000 6400000 ATDMA 41.500 2 2 23700000 6400000 ATDMA 43.000 3 3 38596000 3200000 ATDMA 43.500 1

 

 

 

 

 Here a copy of my staus page

 

System information

This menu displays general information of the device

HW Version 1A SW Version 4.2.4.3 Serial Number XXXXXXXXX RF MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx System Time Thu Nov 27, 2014, 02:36:32 Time Zone UTC+00:00 Greenwich Mean Time: Dublin, London, Lisbon LAN Up Time 014 days 11h:07m:02s
WAN IP XX.XX.XX.XX/23 WAN Receiving 92.29G Bytes WAN Sending 5.57G Bytes Private LAN IP Address 192.168.xx.1/24 LAN Receiving 6.16G Bytes LAN Sending 93.09G Bytes WAN Up Time 000 days 00h:00m:00s

 

 

***edited labels***

Resident Expert
Resident Expert
Posts: 6,026

Re: disconnects with CGN3ROG

Do you happen to have any other Rogers services and if so, are you noticing problems with those as well?  Your CGN3 power levels are higher than normal, so I'm surprised that the techs didn't do anything to bring them down.  I've seen worse, so yours aren't that bad.  Can you check to see if you happen to have a inline amplifier on the incoming RG6 cable.  This is just to make sure that the power levels are really where they are at without any boost from an amplifier.  The target levels are 0 dBmV for power levels on the downstream with a signal to noise ratio of 37 to 40 dB and 36/37 dBmV for power levels on the upstream. 

 

The problems you are describing look very much like those from Techsavvy clients who are experiencing slow downs and high ping times in games during evening hours.  Were you a previous Techsavvy client by chance, as it almost seems that you were switched over to the Rogers network but something isn't quite right with the switch over?  There are changes underway within Rogers to deal with those complaints, which are forecast to be completed on or by the 28th of Nov.  Perhaps they will also bring some relief to Rogers clients as well.  If you were a previous Techsavvy client, I would have a discussion with tech support to ensure that your account is configured correcty to run as a Rogers client and that there are no issues holding on from any previous configurations.  I've seen comments by Tecksavvy clients stating that they were experiencing slow downs and high ping times, yet their "Rogers" neighbours were ok, which is why I wonder about configuration problems.  Here's a link to the Tecksavvy thread:

 

http://www.dslreports.com/forum/r29644518-Cable-Slow-speeds

 

The ranging response is the modem looking for a response from the node for routine items like adjusting transmitting power.  If there is no response, the modem raises a flag and then looks for future responses.  If this is a regular occurrence it would mean that the node isn't seeing the request and/or modem can't see the response, or the node is too busy to handle the request.  Without knowing if there is an amplifier on the line, I would assume that the power levels are fine, which leads to a node that is too busy and congested.  In either case, my response would be to have Rogers on speed dial.  Everytime you notice an extreme slow down or drop out, call tech support and ensure that the occurrence is recorded.  With numerous events on record, something will have to be done to solve it.  I suspect that the issue is well beyond the modem.  Keep in mind the 28 Nov date and see if anything positive comes out of it to solve what you are seeing.  

 

Can you check for an amplifier and let me know.



Highlighted
I've Been Here Awhile
Posts: 2

Re: disconnects with CGN3ROG

i use to be on teksavvy switched to rogers because of all the issues i have had.  I have a rogers nextbox 3.0 and a HD box and a rogers homephone.  I live in a condo building with over 154 units and the node is about 1-3 blocks from my place. so likely they have an amp on the line for the bulding. The slow speeds are not all the time just some of the time but you can notice it on some games and some websites and its not all the time. i know i should have 2 riser wires going to by place but 1 of the risers wires has a shot 10 feet from my unit. right now my account is being reviewed by the office of the president, but they now refuse to send techs out to fix this issue its been going on for 2 years. i know we had a crack in the wire at the sidewalk what took 1.5 years to even find it and the crack was really bad.

Resident Expert
Resident Expert
Posts: 6,026

Re: disconnects with CGN3ROG

PM sent.  Check for a message indication beside the envelope symbol at the upper right hand corner of the page.



I'm a Regular
Posts: 272

Re: disconnects with CGN3ROG

your signal strengths and noise levels are fine... i have 7-9 signal strengths on mine and i have good performance on channel 11 when my CGN3 is behaving well... my power level went up after a technichian changed my cable ends and installed a splitter... he said everything was within spec when he was finished, including the inbound and return signals from the network to the router

 

when your disconnects happen, check your WAN up time on your CGN3 to see if the CGN3 is rebooting or reconnecting... the T3 timeout won't tell you... if the WAN up time has reset, you may have a power issue

 

if your router is not rebooting or reconnecting, ask tech support to change your channel width setting from 20/40Mhz to 20Mhz... this will reduce your n150 wifi to 72mbps link rate and your actual download speed to about 45-50, but it should stabilize your wifi connection... the CGN3 2.4GHz wifi keeps cycling between 20 and 40 for no reason which will downgrade your speed (even though it looks like you are still connected at 150)... this may cause your connection to hang when it cycles back to 40 and it will look like your internet went down... you can tell if this is the case by repairing your connection or disconnecting and reconnecting to your network right after it happens, then check your WAN up time in the router

 

you should also have level II tech check the both the inbound and return signals to see if they are within spec

 

about the 20/40 problem, Rogers is totally unaware of this... and believe me, its happening... especially when more than one wifi device is connected... the CGN3 does not handle 40Mhz well at all and in order to get full wifi rates out of your adapter, you need 40Mhz... unfortunately the CGN3 is inherently unstable in this area... i have tried 4 CGN3's and they all behave the same