cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

4G LTE not working on Samsung s6

braydonwoodbeck
I've Been Here Awhile

So I recently bought an unlocked Samsung S6, inserted my sim card and started everything fine.

 

Whenever I'm on my phone, I can only seem to get 3G (as thats the only symbol at the top)

 

Ive tried all the different APN settings and cannot seem to get connected to 4G. I know I am in 4G coverage as my relatives phone beside mine is on LTE with rogers as well.

 

Any help to the why this is happening would be appreciated. Just spent a good chunk of money on a new phone and cant seem to get the fast speeds it is capable of. 

 

Model: SM-G920W8

Android Lollipop 5.0.2

Originally the phone was from Wind Mobile.

 

 

 

 

***Edited Labels.***

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Meowmix
I'm a Trusted Advisor

Hello @braydonwoodbeck

Unfortunately your S6 is NOT compatible with Rogers LTE services. You will be stuck on 3G. That is why the settings the above Rogers reps are giving you aren't working.

There isn't anything you can do in the settings to change it. It's the chip inside. Wind devices don't work with Rogers LTE services.

 

In order to get LTE speeds and LTE services, you need the SM-G925W8.  That is the Rogers model that works for LTE. 

View solution in original post

36 REPLIES 36

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

RogersPrasana
Retired Moderator
Retired Moderator

Welcome to the Community Forums! Smiley Happy

 

Check out this How To's on APN setting here and see if that would be helpful with the correct settings for your device.

 

Let us know if have any other questions.

 

@RogersPrasana

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

All those settings are currently in my phone, but still only have 3G.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Hello @braydonwoodbeck
I figured as much that APN you got correctly as @RogersPrasana suggested.

VERY silly question... (but Important)
Is your LTE on? x__x
Under Settings. Go to More Networks. Then go into Mobile Networks and under Network Mode. Chose GSM/HSPA/LTE (Auto Connect).
It probably is on GSM only or HSPA only.
That what causes the issue.
Cause i assume your APN is already LTE.

Tell me if this resolves it.
It should reset data after you do that, if it doesn't power cycle or airplane mode on then off and test.
Tell me if this helps...

Like if it helped
Mark as Solution if I solved it for you
Thanks 🙂

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

I have three settings on my phone:

 

WCDMA/GSM (auto connect) --- currently selected

WCDMA only

GSM only

 

 

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Meowmix
I'm a Trusted Advisor

Hello @braydonwoodbeck

Unfortunately your S6 is NOT compatible with Rogers LTE services. You will be stuck on 3G. That is why the settings the above Rogers reps are giving you aren't working.

There isn't anything you can do in the settings to change it. It's the chip inside. Wind devices don't work with Rogers LTE services.

 

In order to get LTE speeds and LTE services, you need the SM-G925W8.  That is the Rogers model that works for LTE. 

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Breadwinka
I Plan to Stick Around

@Meowmix The SM-G920W8 is the Galaxy S6 model that rogers provides, SM-G925W8 is the S6 Edge he should be getting LTE, I got my S6 from the Rogers store and it is the SM-G920W8. So there is something else going on. More then likely some kind of software blocking it as the hardware for all S6's in Canada are the same.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Meowmix
I'm a Trusted Advisor
Hello @Breadwinka

While that might be true, its a Wind device. Wind devices are always the same specs as Rogers devices ( frequencies). It could well be the software but there isn't any way of unblocking it to make it work.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

polishpat
I Plan to Stick Around

Power off device, take out sim and power on. Ignore the no Sim message and then boot in safe mode as below

 

How to boot in safemode:

 

Power off phone, let stand for 1 minute. Turn on the phone by pressing Power + Volume Down, once the screen lights up, you can release the Power button but keep holding Volume Down until you get to lockscreen. 

 

If succesful, you should see a Safe Mode stamp on the bottom left. Once that's done, try going into settings and see if the LTE is available in network mode. If not, try manually selecting Rogers as a network operator.

 

If all fails, boot back up normally and try changing CSC to Rogers. First get your IMEI and write it down by pressing *#06#, then press *#272*YOUR IMEI HERE# and click RWC and click Install. This will factory reset your phone so make sure to backup before.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

polishpat
I Plan to Stick Around

@polishpat wrote:

Power off device, take out sim and power on. Ignore the no Sim message and then boot in safe mode as below

 

How to boot in safemode:

 

Power off phone, let stand for 1 minute. Turn on the phone by pressing Power + Volume Down, once the screen lights up, you can release the Power button but keep holding Volume Down until you get to lockscreen. 

 

If succesful, you should see a Safe Mode stamp on the bottom left. Once that's done, try going into settings and see if the LTE is available in network mode. If not, try manually selecting Rogers as a network operator.

 

If all fails, boot back up normally and try changing CSC to Rogers. First get your IMEI and write it down by pressing *#06#, then press *#272*YOUR IMEI HERE# and click RWC and click Install. This will factory reset your phone so make sure to backup before.


Forgot to mention to put your sim back in before booting in safemode

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Meowmix
I'm a Trusted Advisor
Hello @braydonwoodbeck

Did everything work out? Hopefully Rogers did help you out 🙂 let us know 🙂

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

See this:

 

http://forum.xda-developers.com/galaxy-s6/help/sm-g920w8-option-to-connect-to-lte-t3181839/post62425...

 

Issue with Wind phones.  I have to do this now as I'm running into the same issue.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

dbane
I've Been Around

When is there going to be a fix to this issue ?

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

I just "fixed" my phone yesterday following the instructions that were on this thread.  I dont think Wind is going to change this on their phones anytime soon unless their whole network starts supporting LTE.  The instructions below fixed the problem rather easily but wiped all the data from my phone.  

 

Prior to doing this I used Samsung Smartswitch to back up my phone.

 

 

@polishpat wrote:

Power off device, take out sim and power on. Ignore the no Sim message and then boot in safe mode as below

 

How to boot in safemode:

 

Power off phone, let stand for 1 minute. Turn on the phone by pressing Power + Volume Down, once the screen lights up, you can release the Power button but keep holding Volume Down until you get to lockscreen. 

 

If succesful, you should see a Safe Mode stamp on the bottom left. Once that's done, try going into settings and see if the LTE is available in network mode. If not, try manually selecting Rogers as a network operator.

 

If all fails, boot back up normally and try changing CSC to Rogers. First get your IMEI and write it down by pressing *#06#, then press *#272*YOUR IMEI HERE# and click RWC and click Install. This will factory reset your phone so make sure to backup before.

Forgot to mention to put your sim back in before booting in safemode

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Mediaman
I'm a Reliable Contributor
@polishpat ,  @nnjetha :
 
I too am stuck on 3g. So I think I may need to do the same safemode trick. I have an older Samsung - an unlocked Wind phone (Samsung Core LTE SM-368W), now  on my Rogers plan - all is good except for the 3g issue.

Re the note "Forgot to mention to put your sim back in before booting in safemode", I just want to make sure I have the sequence correct. Is the following the correct sequence? :
 
1) Back up your phone using SmsrtSwitch
 
2) Power off device, take out sim
 
3) Power on. Ignore the no Sim message
 
4) Power off phone, let stand for 1 minute.
 
5) Put the SIM card back in. <<<
 
6) Turn on the phone by pressing Power + Volume Down, once the screen lights up, you can release the Power button but keep holding Volume Down until you get to lockscreen.
 
7) If succesful, you should see a Safe Mode stamp on the bottom left. Once that's done, try going into settings and see if the LTE is available in network mode. If not, try manually selecting Rogers as a network operator.
 
😎 Power off and restrat normally, 4G/LTE should now appear in the status bar.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

I would forget about safe mode.  It didn't work for me.  These are the steps I took

 

1. Backup phone with Samsung Switch or in your case maybe Samsung Kies

2. Get your IMEI and write it down by pressing *#06#

3. then press *#272*YOUR IMEI HERE# and click RWC and click Install

4. Turn on phone and restore from Samsung Switch

 

So far so good with my galaxy s6 edge

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Mediaman
I'm a Reliable Contributor

@nnjetha 

 

Thanks. Sounds pretty good. Doing my backup now. I am using SmartSwich. (KIES was too old for my model).

 

Forgive my ignorance, but do I assume you type in the #272 sequence from the Phone keypad???  and then it will produce a "RWC" prompt??

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

Yes.. the #272 followed by your IMEI as mentioned before right from your keypad.. you will see a screen that will allow you to select RWC.. 

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

Mediaman
I'm a Reliable Contributor

I know my IEMI,  and double checked it with  *#06# . All good. It also displays /08 at the end. Is that relevant?

 

But when I enter   * # 2 7 2 * followed by my IMEI and # , I get nothing .... no prompts.

 

Do I also need to enter the  "08" at the end of my IMEI?

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

No it sounds like you did it right... might be your android version.  i am on 5.1.1.  Maybe you need to update.  Not sure I can help you out much further, sorry.

Re: 4G LTE not working on Samsung s6

nnjetha
I Plan to Stick Around

you just need to find out how to change the CSC on your version of android or on your phone.  you might have to google and dig around to find out how or ask wind.

Community Testing Lab

We’ve got an amazing opportunity to test our upcoming Gateway!

Click here to find out more!

Topic Stats